Ruta de l’estació de Benifallet a la Fontcalda per la Via Verda

  • Durada aproximada: 3 h 15 min.
    Apta per a totes les edats. No cal experiència.

    Des de 20 €!
    *Remolc per a nens petits, 15 €

  • Reserves
    633 081 737

El santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda, situat a 2 km de l’estació de Prat de Comte, és parada obligada, tant si baixem de la part de Bot o Horta de Sant Joan com si pugem de la part de Benifallet o Tortosa.

Un lloc ideal que, a més del merescut descans de la ruta, ens permet visitar el santuari dedicat a la seva verge, en un indret meravellós tocant a un riu Canaletes silenciós i transparent, que juga i corre suau, tancat entre muntanyes.

A més del preciós recinte que envolta el santuari, hem de passejar tranquil·lament per la vora del rierol que baixa dels Ports amb les seves aigües cristal·lines, acaronant la roca i dibuixant al llarg dels segles gorges de formes capritxoses.

Si sortim de l’estació de Benifallet, la ruta és prou senzilla, planera i encisadora. Augmenta el poder captivador de la natura a mesura que anem fent, fins a arribar al santuari.

RESERVA AQUÍ!

L’únic inconvenient és un lleuger pendent, quasi imperceptible. Però hi trobem la reconfortant recompensa que ens dona la natura i el paisatge.

Gaudirem força amb la fresqueta dels túnels, prompte passem per l’impetuós pont de Riberola, que ens permet volar majestuosament per damunt del Canaletes.

Ens allunyarem momentàniament del riu per passar per l’estació del Pinell de Brai, però el tornem a trobar de seguida i ell ens acompanyarà ja fins al mateix santuari.

El nom de la Fontcalda fa referència a una font d’aigua calenta que brolla al peu del recinte, al mateix costat del Canaletes. Són aigües mineromedicinals que surten a uns 25 ºC. Porten clorur i carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic. Es creu que s’utilitzaven ja en l’antiguitat amb finalitats terapèutiques.

Anar a la Via Verda i no visitar la Fontcalda és com anar a París i no visitar la Torre Eiffel o anar a Barcelona i no passejar per les Rambles.

Estació de Benifallet

El camí que dona accés a l’estació de Benifallet el teniu senyalitzat a la C-12 o Eix de l’Ebre (GPS: 40.964588, 0.509148), exactament a 2 km passat el pont del Llaguter de Benifallet, si veniu de Móra, o abans, si pugeu de Tortosa. Aquesta petita carretera de poc més d’1 km us portarà per l’antic camí de la Vall al que era l’antiga estació de Benifallet, rehabilitada com a hotel gastronòmic, amb servei d’alberg i pensió. Aquest és el punt de trobada i el lloc on us portarem les bicis que prèviament ens haureu reservat.

Aconsellem sortir al matí, per arribar al santuari abans del migdia, descansar i dinar tranquil·lament. Els addictes a la becaina poden aprofitar després. A la tarda, passegeu pels caminets, per la vora del Canaletes i gaudiu al màxim de l’entorn i la seva pau… Ei! Però, penseu de tornar.

Important: A més d’aigua, menjar i d’anar ben equipats pel temps que fa i l’activitat; porteu també cadascun una llanterna o un bon llum. Hi podeu trobar túnels on no funcionen els llums en el camí, i alguns són bastant llargs.