Ruta dels Llaguters

Ruta en record d’uns vells navegants perduts en la nit del temps.

Us proposem una preciosa i relaxant activitat d’un dia que combina piragüisme i senderisme entre Miravet i Benifallet.

Ruta dels Llaguters. Piragüisme + senderisme entre Miravet i Benifallet

La Ruta dels Llaguters és un itinerari en record dels vells navegants que recorrien el riu Ebre en llagut entre Miravet i Benifallet, dos pobles on hi havia molts llaguts (antigues embarcacions que transportaven mercaderies pel riu) i llaguters (barquers), un dur ofici que era la forma de vida de molts homes i famílies.

La millora de les carreteres, la posada en marxa de les línies del tren i la construcció dels pantans van obligar a abandonar aquesta faena i els últims llaguts han desaparegut, a poc a poc, avarats a les vores de l’Ebre, desfent-se pel pas dels anys i les riuades.

Us proposem una activitat on combinareu 12 km amb caiac per l’Ebre (al matí), amb 10 km de senderisme pel GR-99 Camí de l’Ebre (a la tarda).

Descobrireu Miravet i Benifallet, dos pobles riberencs plens de d’encant, de tipisme, de quietud i de gent acollidora.

Sentireu una agradable sensació de llibertat enmig d’un dels paratges més verges i salvatges de Catalunya. Imatges de natura i paisatges que us deixaran bocabadats. Moments i sensacions que no oblidareu.

Deixeu volar el vostre esperit d’aventura endinsant-vos amb la piragua pel pas de Barrufemes, des de Miravet a Benifallet, la zona més màgica de l’Ebre, de la mà d’uns indígenes del lloc, de la mà de Beniemocions.

Un dia vas lligar el llagut amb l’últim nus mariner,
al rostre sec i sorrut, una llàgrima es veigué,
en lligar l’última corda del teu viatge darrer,
la gent de l’Ebre recorda que a tu et deu molt del que té
i cridant al cel exclama: “No t’oblidem, llaguter”!

fragment modificat de l’Oda al Llaguter, de Francesc Cots

Ruta dels Llaguters
Piragüisme + senderisme
Miravet-Benifallet

Activitat d’un dia
Majors de 14 anys: 25 €/pax
De 8 a 13 anys: 20 €/pax
De 4 a 7 anys: gratuït

Programa

9.00-9.30 h. Feu cap a la plaça de l’Arenal de Miravet (al costat podeu aparcar el vehicle, on tornareu a la tarda, per marxar).

9.30-10.00 h. Passeu pel pas de barca de Miravet, l’últim que queda de forma tradicional a l’Ebre (al costat de la plaça hi ha el cartell indicant a 1 km, i es paga 1 €/pers.)

10.00-10.30 h. Preparatius per pujar amb caiac. A més del caiac, us deixem pala, armilla salvavides i podeu disposar de pot estanc.

Podeu triar el tipus de caiac. Us donarem unes instruccions de teoria i informació de la ruta abans de començar. A partir de 4 persones, si voleu, podeu disposar de monitor/guia d’acompanyament.

Edat mínima: 4 anys. Els menors de 8 anys han d’anar en un caiac triple o quàdruple, enmig de dos adults, i els menors d’11 anys, en un caiac doble acompanyats d’un adult.

10.30-11.00 h. Sortida amb caiac en direcció a Benifallet.

Feu una aturada de descans a mitjan ruta, on us podreu banyar i us invitarem a pastissets i vi de la Terra Alta.

13.00-13.30 h. Arribada a Benifallet.

En acabar la ruta tindreu servei de dutxa i canviadors (externs, de càmping). També disposareu d’aigua potable.

Estareu a la zona de l’embarcador de Benifallet, al passeig a la vora del riu, on podreu descansar a l’ombra dels grans arbres, asseguts a la gespa o als bancs, amb la fresqueta de l’aire del riu.

13 h-16 h. Dinar i tomb per Benifallet.

No deixeu de visitar els rentadors, on la gent del poble baixava a rentar la bugada quan no hi havia rentadores. També teniu bars, restaurants i botigues molt a prop.

Feu un tomb pels carrers del nucli antic de Benifallet, amb les precioses imatges des del mirador de les Roques: vistes del poble, dels camps de conreu, del riu i les muntanyes. Aprofiteu l’ocasió per comprar productes típics, fruita del temps, oli, mel, embotits i dolços.

16.00 h. Caminant pel GR-99 Camí de l’Ebre, fins a Miravet.

Després del descans del dinar, cap a les 16-17 h (depenent de l’època), us traslladem en furgoneta (en 5 min.) al GR-99 Camí de l’Ebre, on us deixarem perquè pugueu tornar a Miravet caminant relaxadament (10 km, unes 2/2,30 h.)

Si esteu molt cansats i no podeu tornar caminant, també us podem fer el trasllat al pas de barca de Miravet amb furgoneta, per carretera (C-12). Allí tornareu a passar el riu pel pas de barca, fent el camí invers del matí, fins als vostres vehicles.

18 h-19 h. Arribada a Miravet. Hi arribareu pujant la preciosa i empedrada costa de Riago. Aprofiteu per visitar el nucli antic, amb l’església Vella, l’aljama, el mirador de la Senaqueta i el castell templer. Gaudiu d’unes vistes realment espectaculars d’aquesta joia de la Ribera d’Ebre.

*Horaris depenent de l’època de l’any i del transcurs de l’activitat. Consulteu-los en reservar.

Què heu de portar

Indumentària de caiac: calçat que es pugui mullar (xancletes, per exemple), pantaló curt i samarreta de màniga curta (si és un dia fred, aneu més abrigats), gorra, crema per al sol i aigua (en ampolla gran).

Motxilla amb: tovallola, roba de recanvi i calçat adient per caminar unes 2/3 h, pícnic o diners per si cal comprar menjar/beguda.

*Podreu deixar la motxilla a la nostra furgoneta i navegar amb el caiac sense perill que se us mullin les coses. Nosaltres us la baixarem al punt d’arribada: Benifallet.